Over Hans Knijff

We schrijven 1976 - in mijn Groningse studententijd - als ik voor het eerst een doka induik.

http://HansKnijff-Fotografie.nl/images/pics_db/images/hansknijff-fotografie.nl__Content_26edde560025a0d0de3785bfac93fefc_IMG_0043_portret2.jpg_b800baa48acd3604938ff328c78ff50f.jpg

Geweldig om zelf je filmpjes te ontwikkelen en de foto's in zwart-wit af te drukken. Je wilt steeds méér mooie foto's gaan maken en ontdekken wat een prachtige lichtschakeringen je in zwart-wit kunt leggen. Een ambachtelijkheid waar de digitale bewerking van vandaag niet tegenop kan, hoe 'lekker' het ook werkt in Photoshop.

Onbewust was ik bezig met mijn creatieve kant. Nú roept het nostalgische herinneringen op aan het vergrotingsapparaat en de geur van ontwikkelaar en fixeer.

Ik ben altijd blijven fotograferen, al was mijn dokatijdperk snel voorbij na een verhuizing en de komst van kinderen. Geen ruimte en tijd meer voor dat urenlange gepruts voor één mooie vergroting. In de jaren '80 ben ik overgestapt op kleurenfotografie.

Mijn kinderen zijn niet tekort gekomen. Ze zijn tot vervelens toe (voor hen, dan!) op foto vastgelegd. Stapels albums, daar ontbreekt het niet aan.

Ik had een lange loopbaan bij gemeenten als jurist, beleidsadviseur en overheidsmanager. Later ook in het onderwijs als hbo-docent.
Toen kreeg ik de kans me
ook beroepsmatig met fotografie bezig te gaan houden. Vanaf 2006 doe ik allerlei foto-opdrachten als freelancer in het noorden van het land. In mijn portfolio kun je daar voorbeelden van zien.

Verder ben ik rond 2011 een fotoproject gestart rond de aanleg van de Centrale As (4-baans weg in N.O.Friesland), wat heeft geleid tot een fotoboek met opnames van het 'oude' en 'nieuwe' landschap. Het boek verschijnt - als uitgave in eigen beheer - in juni 2018.
Misschien volgen er nog meer fotoboeken.

Ik ben me in de loop der tijd ook gaan toeleggen op het maken van (platte) panoramafoto's. Die 'gekte' bleek ik trouwens in mijn studententijd al te hebben. Ik vond een zwart-wit panorama van 180° terug uit 1976, van de Noorderhaven in Groningen met al die oude schepen. Nog handmatig in elkaar geplakt, ongeveer een meter lang (zie hieronder).
In mijn fotogalerij heb ik een aparte map voor panorama's gemaakt. Daar staat hij ook in.

http://HansKnijff-Fotografie.nl/images/pics_db/images/hansknijff-fotografie.nl__Content_43475fbac8813b22d3a211579eab8a9c_1976_Noorderhaven_panorama_verbeterd_orig.jpg_9dd23eb66b41a1ba4b9a2a71fd3b8f9a.jpg

Kijk eens rond in de fotogalerij. Je kunt alle foto's bestellen op vol formaat. Buiten de website om heb ik nog veel meer stockfoto's, dus vraag maar raak als je iets zoekt. En ik ben tegen uurtarief beschikbaar voor foto-opdrachten. 

Voor prijzen zie de contactpagina.

Een groet van Hans Knijff,
Dokkum